Balans-Training, Psychologie Praktijk voor neurofeedback en psychologische hulp in Arnhem
Balans-Training werkt met NeuroCARE Pro
Neurofeedback Arnhem Psycholoog Arnhem Psychologische hulp Stress Psycholoog Tarieven Contact
   
Biologische aardbeien

Goede voeding is de basis van goede gezondheid

Voor goed functioneren van ons lichaam en met name onze hersenen heeft ons lichaam bouwstoffen nodig. De meeste bouwstoffen kan ons lichaam zelf maken uit de verschillende voedingsstoffen die we dagelijks eten. Er zijn echter ook stoffen die ons lichaam niet zelf kan maken en dus direct uit onze voeding op moet nemen, zoals bepaalde soorten vetzuren, aminozuren, vitaminen en mineralen.

Helaas is de voeding die we in de winkel kopen meestal arm aan de ‘broodnodige’ vitaminen en mineralen, omdat deze voeding is gemaakt van planten die groeien op sterk verarmde grond. De landbouwgrond is door tientallen jaren intensief gebruik van eenzijdige kunstmest en monoculturen voor 70 tot 95 % uitgeput. Belangrijke mineralen ontbreken in de bodem, zodat de planten deze niet op kunnen nemen en zelf dus ook niet de nodige plantaardige eiwitten kunnen aanmaken.

De meeste mensen hebben tegenwoordig voedingssupplementen nodig, zeker als je bedenkt dat ca. 30% van al ons voedsel door onze hersenen gebruikt wordt. Wanneer belangrijke mineralen en vitaminen in onze voeding ontbreken, kunnen dus ook onze hersenen niet optimaal functioneren.

Wat kun je het beste eten als je Overgewicht hebt?

Leer hier waarom diëten vaak niet werken!
  Klik hier voor Gezonde Gewoontes voor een Gezond Leven... 

LET OP: een ideaal dieet bestaat niet. Ieder mens moet voor zichzelf testen, aanvoelen en uitproberen met welke voeding hij of zij zich het beste voelt. Gebruik zoveel mogelijk voedingsstoffen die uw hersenen en stofwisseling positief beďnvloeden, zodat uw voeding het bestendigen van neurofeedback trainingen ondersteund en sneller een goed resultaat mogelijk maakt.

(U kunt aanvullend advies vragen voor uw persoonlijke situatie bij natuurartsen en orthomoleculaire therapeuten)

Aloo Gobhi - klik hier voor het recept

Tips voor gezonde voeding

 • Eet veel gevarieerde plantaardige voeding van biologische teelt (deze kunt u herkennen aan het Bio-Garantie of EKO keurmerk). Biologische groenten en fruit zijn zonder kunstmest en pesticiden geteeld en bevatten dus geen gifstoffen en meer vitaminen en mineralen dan ‘gewone’ groenten en fruit.

 • Zorg voor voldoende essentiële vetzuren in uw voeding. Vooral de Omega-3 vetzuren zijn van belang (EPA en DHA). De Omega-3 vetzuren ontbreken in westerse landen het meeste in onze voeding. Deze vetzuren zitten in hoge concentraties in lijnzaadolie en visolie (visolie capsules of vissen als haring en makreel) en zijn zeer belangrijk voor een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel.
  Wanneer u vis eet, kunt u zich oriënteren op de  VisWijzer  om er zeker van de zijn dat u verantwoord gevangen vis koopt (veel vissoorten worden door overbevissing, illegale vangst en onnodige bijvangst met uitsterven bedreigd!).
  Lijnzaadolie is een goede, vegetarische vervanger van visolie. De beste manier om lijnzaadolie op te nemen is dagelijks een eetlepel in twee of drie eetlepels halfvolle of volle kwark te vermengen (bijvoorbeeld in combinatie met muesli).

 • Drink alcoholvrije dranken (drinkt u toch alcohol, dan hooguit 1 á 2 glazen per dag).

 • Vermijd cafeïne (drinkt u toch koffie, dan hooguit 1 á 2 kopjes per dag).

 • Kies voor voeding met een laag gehalte aan verzadigde en geharde vetten. Eet geen chips, koek en gefrituurde snacks, of doe dit slechts in zeer beperkte mate.

 • Eet geen geraffineerde suiker of producten waar deze suiker in verwerkt is. Geraffineerde suiker kan hypoglykemie veroorzaken en het adrenalinegehalte verhogen, wat hyperactiviteit, irritaties en concentratieproblemen kan verergeren. Ook kan verstoring van de stofwisseling door geraffineerde suiker op langere termijn diabetes veroorzaken. Wat wel goed en gelijkmatig opgenomen wordt zijn natuurlijke suikers in fruit, rijst, honing, tarwe e.d.

 • Eet veel vitamine C (anti-oxidant), B-6 en B-12 (nodig voor de hersenen).

 • Eet weinig of geen vlees en vermijd verzadigde vetten, ontbindingsbacteriën, hormonen en zware metalen (zorg voor extra vitamine B12, ijzer en zink in uw dieet).

 • Gebruik voedingssupplementen met voldoende vitaminen (minimaal 50% ADH *) en die de onderstaande mineralen bevatten met minimaal 70% ADH (*), er vanuit gaande dat u de rest van de ADH uit uw dagelijkse voeding haalt:

Mineraal ADH (*) in de beste vorm

 • Calcium 500 mg Calciumcitraat, -lactaat of –gluconaat

 • Magnesium 200-400 mg Magnesiumcitraat, -gluconaat of –chelaat

 • IJzer 10 mg Elke vorm behalve sulfaten

 • Zink 15-30 mg Citraat, gluconaat of chelaat

 • Chroom 100 mg

 • Seleen tot 200 mg Gebruik niet meer dan deze dosis

 • Jodium 500 mg

 • Koper 2-3 mg

 • Kalium 300-600 mg

 • Boor 3 mg

 • Mangaan 5-25 mg Gebruik niet meer dan 25 mg

(* ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

Bron: meerdere gerefereerde wetenschappelijke onderzoeken in het maandblad Medisch Dossier.